
اگر درگیر استرس ، اضطراب یا بیحوصلگی هستید، شاید وقت آن رسیده که به سراغ ورزش بروید. ورزش نه تنها بدنتان را تقویت میکند، بلکه ذهن تان را هم آرام میسازد. این مقاله به شما نشان میدهد که چگونه با حرکات ساده بدنی میتوان به آرامش ذهنی دست یافت.
به گزارش خط سلامت فواید ورزش فقط محدود به سلامت جسمی نیست — تأثیرات آن بر سلامت روان هم بسیار چشمگیر است. تأثیراتی مثبت از نظر روانی، جسمی و شناختی که گاهی نادیده گرفته میشوند، چون معمولاً فقط روی ظاهر جسمی تمرکز میکنیم. اما وقتی ورزش بهطور منظم و با شدت مناسب انجام شود، میتواند تأثیر فوقالعادهای بر حال خوب روانی ما بگذارد.
مهم نیست کجا ورزش میکنید؛ در زمین بازی، باشگاه، پیست دویدن، استخر یا حتی با تردمیل در خانه — اگر به اندازه کافی و درست ورزش کنید، نتیجه آن میتواند بسیار مثبت باشد.
در ادامه میتوانید با نظرات دکتر جوزفین پری، روانشناس ورزشی و حرکتی، که آنها را با Live Science در میان گذاشته آشنا شوید و ببینید چگونه ورزش به بهبود سلامت روانی و کلی ما کمک میکند.
ورزش چطور به سلامت روان ما کمک میکند؟
ورزش به زندگی ما ساختار، هدف، انرژی و انگیزه میدهد. همچنین بر نحوه پردازش و واکنش ما به احساسات تأثیر میگذارد، باعث کاهش افکار وسواسی میشود و تابآوری روانی در برابر استرس را افزایش میدهد. این موارد باعث کاهش علائم افسردگی و اضطراب شده، رفتار ما را بهبود میبخشند، عزتنفس را بالا میبرند و احساس تنهایی را با ایجاد روابط اجتماعی کمتر میکنند.
۱. کاهش علائم افسردگی
مقابله با افسردگی بسیار دشوار است. نه تنها در زمان تجربهی آن فرد احساس بیانگیزگی شدید دارد، بلکه در بلندمدت نیز کیفیت زندگی را کاهش داده و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن جسمی را افزایش میدهد. داروهای ضد افسردگی همیشه کارساز نیستند و کمتر از نیمی از بیماران پاسخ درمانی مؤثر به آنها میدهند. ورزش میتواند یک گزینه جایگزین ارزشمند باشد.
مطالعهای در ژورنال روانپزشکی آمریکا با بررسی بیش از ۳۳ هزار نفر نشان داد که اگر کل جمعیت فقط هفتهای یک ساعت ورزش میکردند، میشد از ۱۲٪ از موارد جدید افسردگی پیشگیری کرد.
همچنین، در مواردی که فرد از پیش افسردگی دارد، ورزش برای کاهش علائم هم در نوع خفیف و هم شدید مؤثر بوده است. در یک مطالعه از دانشگاه دوک، پژوهشگران دریافتند که ورزش به اندازه داروهای ضدافسردگی مؤثر است و در برخی موارد تا ۷۰٪ علائم را کاهش داده است.
۲. کمک به کاهش اضطراب
اضطراب و افسردگی اغلب با هم دیده میشوند، و ورزش برای کاهش اضطراب نیز مؤثر است. یک متاآنالیز از ۱۳ مطالعه (منتشر شده در ژورنال Depression and Anxiety) نشان داد افرادی که ورزش بیشتری انجام میدهند، نسبت به دیگران از محافظت بیشتری در برابر علائم اضطراب برخوردارند.
دانشمندان باور دارند که این تأثیر بهدلیل تأثیر ورزش بر سیستم تهدید بدن است. سیستم تهدید توسط آمیگدالا (بخش مغز که پردازش هیجانات را بر عهده دارد) کنترل میشود و در صورت مشاهده تهدید، بدن را با ترشح آدرنالین و کورتیزول برای «مبارزه، فرار یا یخزدگی» آماده میکند.
این واکنش معمولاً با افزایش سرعت تنفس، افزایش جریان خون، دلدرد یا تهوع و گرفتگی عضلات همراه است. ورزش میتواند به کاهش این تنشهای بدنی، تنظیم این سیستمها و پرت کردن حواس ما کمک کند تا هم از نظر فیزیکی و هم روانی اثر اضطراب کاهش یابد.
۳. بهبود رفتارها
زمانی که تأثیرات ورزش در کودکان مورد بررسی قرار میگیرد، نکتهای جالب این است که ورزش بهطور قابل توجهی رفتار آنها را بهبود میبخشد. طبق گزارشی در کتاب «روانشناسی فعالیت بدنی: تعیینکنندهها، سلامت روان و مداخلات»، ورزش باعث میشود کودکان همکاری بهتری داشته باشند، پرخاشگری کمتری از خود نشان دهند و مسئولیتپذیرتر باشند.
این خودتنظیمی رفتاری برای همه مفید است، بهویژه افرادی که مشکلات عملکرد اجرایی مانند ADHD دارند.
۴. ارتباط بیشتر، تنهایی کمتر
ما انسانها نیاز داریم که حس تعلق و ارتباط با دیگران داشته باشیم تا انگیزه بگیریم. در غیر این صورت ممکن است دچار احساس تنهایی و حتی «آنومی» شویم؛ نوعی فروپاشی پیوندهای اجتماعی. ورزش یکی از بهترین راهها برای افزایش ارتباط و تعلق اجتماعی است.
فعالیت بدنی منظم باعث ایجاد ساختار و هدف در زندگی میشود، که مخصوصاً در دوران گذار (مثل مهاجرت، تغییر شغل یا بازنشستگی) بسیار مفید است. در بلندمدت، افزایش فعالیت اجتماعی کیفیت زندگی را بالا میبرد مطالعات نشان دادهاند این بهبود تنها به رضایت از زندگی ختم نمیشود، بلکه به طول عمر بیشتر هم منجر میشود.
۵. افزایش عزتنفس
عزتنفس حاصل تفاوت بین آن چیزی است که میخواهید باشید و آن چیزی است که هستید. هرچه این دو تصویر به هم نزدیکتر باشند، عزتنفس بالاتری دارید. افرادی که بهطور منظم ورزش میکنند، عزتنفس بیشتری دارند زیرا شایستگی جسمی بالا، آمادگی قلبی-عروقی بهتر و درک مثبتتری از خود دارند.
عزتنفس بالا تأثیر مستقیم بر سلامت روان دارد؛ چون موجب خودباوری بیشتر، تصویر بدنی بهتر و دیدگاه مثبتتری نسبت به خود میشود.
با توجه به اینکه حتی دختران پنجساله نیز درباره نارضایتی از شکل بدن خود صحبت میکنند، تمرکز بر عزتنفس از سنین پایین ضروری است.
مطالعهای در ژورنال سلامت نوجوانان نشان داد میزان ورزش کودکان ۹ تا ۱۱ ساله، میتواند سطح عزتنفس آنها را دو سال بعد پیشبینی کند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است