داروهای روانپزشکی که برای درمان مشکلات روانی مانند افسردگی و اختلال دوقطبی تجویز میشوند، به ویژه در زنان باردار ممکن است پیامدهای متفاوتی داشته باشند. اگرچه بیشتر شواهد در این زمینه از مطالعات مشاهدهای ناشی میشود، یک تحقیق جدید، نتایج برخی از متاآنالیزها را بررسی کرده تا خطرات احتمالی استفاده از این داروها در دوران بارداری را روشن کند.
به گزارش خط سلامت در این مقاله، یافتههای مهمی از بررسیهای سیستماتیک در مورد داروهای روانپزشکی ارائه شده است. نتایج نشاندهنده ارتباطهایی هستند که ممکن است خطراتی چون زایمان زودرس یا نقصهای مادرزادی را در پی داشته باشند. اگرچه این شواهد برای حمایت از ایمنی این داروها در دوران بارداری قانعکننده نیستند، این مقاله میتواند راهنمایی برای تصمیمگیریهای بهتر در مورد درمان اختلالات روانی در بارداری باشد.
مصرف داروهای روانپزشکی در دوران بارداری
داروهای روانپزشکی داروهایی هستند که برای درمان مشکلات سلامت روان مانند افسردگی و اختلال دوقطبی استفاده میشوند. این داروها معمولاً در سطح جهانی استفاده میشوند و استفاده از آنها در حال افزایش است.
افراد در سنین باروری نیز از نیاز به این داروها مستثنی نیستند و گاهی اوقات در دوران بارداری به آنها نیاز دارند. به دلیل نگرانیهای ایمنی، زنان باردار به ندرت در کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترلشده (RCTs) ثبتنام میکنند، حتی اگر شواهد تولید شده از این کارآزماییها را میتوان به عنوان علت (در صورت انجام صحیح) تفسیر کرد.
این بدان معناست که شواهدی که ما برای بیخطر بودن داروها در دوران بارداری داریم، تقریباً منحصراً از مطالعات مشاهدهای ناشی میشود. اگرچه این نوع مطالعات اغلب بزرگتر از RCT ها هستند و بنابراین برای شناسایی خطرات نادر مرتبط با استفاده از دارو مناسبتر هستند، ممکن است با ویژگیهایی که بین گروههای در معرض و گروه مقایسهکننده قرار نگرفته متفاوت باشند و دچار سوگیری شوند.
نتایج تحقیق
پس از جستجوی گسترده در پایگاههای مختلف، نویسندگان پژوهش، 2748 مرور سیستماتیک بالقوه را برای گنجاندن در بررسی شناسایی کردند. آنها 2486 مورد را در مرحله غربالگری عنوان و چکیده و 241 مورد را در مرحله بررسی متن کامل حذف کردند و 21 مورد را واجد شرایط برای گنجاندن باقی گذاشتند. 21 مطالعه شامل بین سالهای 2013 و 2022 منتشر شد و شامل 17290755 شرکتکننده و 242 تخمین فردی در 66 متاآنالیز فردی بود.
نتایج این مطالعه نشان داد:
استفاده از داروهای ضد افسردگی در میان افرادی که دارای هر گونه اختلال روانی یا افسردگی بودند به طور خاص با زایمان زودرس همراه بود.
استفاده از مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) در دوران بارداری در میان افراد مبتلا به افسردگی با سن حاملگی کم همراه بود.
استفاده از پاروکستین در طول سه ماهه اول در بین افراد مبتلا به افسردگی یا اضطراب به طور کلی با نقایص مادرزادی، به ویژه نقص قلبی همراه بود.
استفاده از لیتیوم در سه ماهه اول در بین افراد مبتلا به دوقطبی با نقایص قلبی و نقایص مادرزادی به طور کلی همراه بود.
استفاده از لیتیوم برای دوقطبی در هر زمان در دوران بارداری نیز با زایمان زودرس همراه بود.
شواهد ضعیفی برای حمایت از ارتباط بین مصرف آنتیسایکوتیکها در دوران بارداری در میان افرادی که دارای هر گونه اختلال روانی و نقصهای عصبی حرکتی بودند، به عبارت دیگر مشکلات تون و حرکت ماهیچهها وجود داشت.
نویسندگان هیچ مدرکی را برای حمایت از ارتباط بین بنزودیازپینها یا درمان نگهدارنده مواد افیونی با پیامدهای نامطلوب سلامتی شناسایی نکردند.
در این پژوهش نشان داده شد استفاده از داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری با زایمان زودرس مرتبط است، اگرچه هیچ یک از مرورهای سیستماتیک شامل ارتباط قانعکننده یا بسیار پیشنهادی را گزارش نکردند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است