کافئین موجود در قهوه میتواند سیستم عصبی را تحریک کرده و احساساتی مانند تغییرات خلقی، ناراحتی معده، لرزش و افزایش ضربان قلب ایجاد کند که مشابه علائم اضطراب هستند.
به گزارش خط سلامت تحقیقات نشان میدهد افراد مبتلا به اضطراب نسبت به دیگران حساستر به اثرات قهوه هستند و ممکن است با مصرف زیاد آن، اضطراب بیشتری را تجربه کنند.
قهوه چگونه باعث هوشیاری بیشتر می شود؟
مصرف قهوه و دیگر نوشیدنیهای کافئیندار میتواند شما را هوشیار نگه دارد و تمرکزتان را افزایش دهد. شواهد نشان میدهند که قهوه فواید زیادی برای سلامت دارد، از جمله بهبود عملکرد ورزشی، بهبود عملکرد شناختی، و کاهش خطر اضطراب و افسردگی.
اضطراب ناشی از قهوه چیست؟
قهوه میتواند عوارض جانبی مختلفی ایجاد کند که بسته به میزان مصرف و تحمل فرد، ممکن است جزئی یا جدی باشد. قهوه سیستم عصبی سمپاتیک را که مسئول پاسخ به استرس است تحریک میکند و احساساتی مشابه علائم اضطراب ایجاد میکند. این اثرات میتواند شامل تغییرات خلقی، ناراحتی معده، لرزش و افزایش ضربان قلب باشد. همچنین هنگامی که اثرات محرک از بین میرود، بسیاری از افراد احساس خستگی میکنند.
جدیدترین نسخه از راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM) که توسط انجمن روانپزشکی آمریکا ایجاد شده، بیان میکند که اختلال اضطراب ناشی از قهوه به تحقیقات بیشتری نیاز دارد. با این حال، این راهنما نشان میدهد که مصرف قهوه در برخی موارد ممکن است به بروز اختلال اضطرابی منجر شود. اختلال اضطراب ناشی از قهوه یک اصطلاح است که برای توصیف اضطراب ناشی از مواد/دارو استفاده میشود. قهوه یک محرک است که مشابه سایر مواد اعتیادآور عمل میکند، بنابراین افرادی که از آن استفاده میکنند، ممکن است دچار وابستگی شوند.
فقط به این دلیل که قهوه میتواند علائمی مشابه اضطراب ایجاد کند، لزوماً به این معنی نیست که باعث اضطراب میشود. ممکن است محدودیتی برای میزان مصرف قهوه در روز وجود داشته باشد و دانستن میزان تحمل شخصی مفید باشد. اگر قهوه زیادی بنوشید، ممکن است علائم اضطراب در شما افزایش یابد.
چگونه از اضطراب ناشی از نوشیدن قهوه پیشگیری کنیم؟
اگر مشکل اضطراب و هراس دارید یا نه، چند روش برای مصرف قهوه به صورت ایمن وجود دارد:
مصرف کافئین را محدود کنید
بسیاری از مردم دوست دارند هر روز از قهوه لذت ببرند و اگر با قهوه مشکلی ندارید، نوشیدن یک فنجان قهوه معمولاً مشکلساز نیست. با این حال، بهتر است قهوه را فقط زمانی که به آن نیاز دارید مصرف کنید (مثلاً زمانی که باید کارهای زیادی در یک روز خاص انجام دهید). برای کاهش اثرات منفی آن، میتوانید از منابع جایگزین قهوه مانند چای سبز یا دانههای بدون کافئین استفاده کنید.
قهوه را قبل از خواب مصرف نکنید
بهتر است ده ساعت قبل از خواب قهوه نخورید. نوشیدن قهوه قبل از خواب ممکن است باعث شود که نتوانید خواب با کیفیتی داشته باشید. اثرات باقیمانده قهوه در بدن میتواند الگوهای خواب شما را مختل کند و ممکن است نتوانید به خواب مورد نیاز برای بازیابی بدن برسید.
صبر کنید تا جسم و ذهن تان هوشیار شود
به طور کلی بهتر است قبل از نوشیدن قهوه کمی صبر کنید و بگذارید بدن شما قبل از مصرف قهوه بیدار شود. آن را برای زمانی که احساس کردید انرژیتان کمی کاهش یافته، مانند نیمهصبح یا زمانی که به دفتر کار رسیدید، ذخیره کنید.
کاهش تدریجی مصرف قهوه
اگر قصد دارید مصرف قهوه خود را کاهش دهید یا به طور کامل متوقف کنید، بهتر است این کار را به تدریج انجام دهید تا علائم ترک قهوه کاهش یابد.
کافئین را از منابع دیگر دریافت کنید
اگر قهوه مصرف نمیکنید، به نوشیدنیهای انرژیزا، نوشابههای گازدار یا سایر نوشیدنیهای کافئیندار توجه داشته باشید که ممکن است باعث افزایش اضطراب شوند. همچنین شکلات، چای و برخی داروها میتوانند حاوی کافئین باشند، پس همیشه برچسب محصولات را مطالعه کنید.
آیا با وجود اضطراب بالا همچنان می توان قهوه نوشید؟
اگر علائم اضطراب دارید، لزوماً نیاز به قطع مصرف قهوه ندارید. با این حال، باید مراقب میزان مصرف قهوه خود باشید. تحقیقات نشان میدهند که بزرگسالان سالم میتوانند تا 400 میلیگرم قهوه در روز مصرف کنند بدون اینکه عوارض جانبی جدی داشته باشد. در مواردی که دچار حملات پانیک میشوید، شاید نیاز به مصرف کمتر از این مقدار داشته باشید. همچنین نوشیدن مقدار زیادی آب میتواند مفید باشد زیرا کمآبی بدن میتواند علائم اضطراب را بدتر کند.
افرادی که دچار اضطراب هستند معمولاً نسبت به کسانی که اضطراب ندارند، به کافئین حساستر هستند. اگر شما به طور منظم دچار اضطراب و حملات پانیک میشوید، مهم است که میزان قهوهای که مینوشید را کنترل کنید.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است