
در اقدامی نادر و شگفتانگیز، محققان موفق به ضبط فیلمی نادر از لحظه خروج تولههای خرس قطبی از لانه زمستانیشان شدند.
به گزارش خط سلامت این فیلم در مجمعالجزایر سوالبارد نروژ گرفته شده است که در آن مادر خرس قطبی دیده میشود که با سه توله خود از لانه برفی بیرون میآیند و بر روی یخهای سفید سر میخورند.
مشاهده لحظات زیبا و نادر تولههای خرس قطبی
این فیلم یکی از معدود مستندات ضبط شده از ۱۳ مکان لانهسازی است که دانشمندان در طول حدود یک دهه برای بررسی رفتارهای لانهسازی خرسهای قطبی به دست آوردهاند. این نوع مطالعات به علت ساخت لانههای زیرزمینی و دورافتاده توسط خرسهای قطبی مادر، به شدت دشوار بوده است.
لوئیز آرچر، پژوهشگر برجسته و نویسنده اصلی این مقاله، درباره مشاهدات خود میگوید: «مشاهده تولههای خرس قطبی در این چشمانداز بزرگ و سفید واقعاً احساسی خاص و استثنایی به همراه دارد.» آرچر اضافه کرد که خرسهای قطبی در سوالبارد لانههایشان را در دامنههای شیبدار کوهستانی میسازند و این که چطور این تولهها در این زمینهای ناهموار به جلو حرکت میکنند، واقعاً شگفتانگیز است.
اهمیت حفظ بقای تولههای خرس قطبی
پایداری جمعیت خرسهای قطبی به بقای تولهها وابسته است. در زمستان، خرسهای ماده در لانههای خود زایمان میکنند و تا بهار به تولههایشان شیر میدهند. این تولههای تازه متولد شده تقریباً بدون مو و با وزن نیم کیلوگرم به دنیا میآیند اما به لطف شیر پرچرب مادر، به سرعت به وزن ده کیلوگرم میرسند. بقایای تولهها به حفظ دستنخوردگی لانهها و امکان حرکت آزادانه پس از خروج از لانه وابسته است.
طبق گفتههای آرچر، خرسهای قطبی ماده به دلیل تغییرات اقلیمی و گسترش شاخص اثر انسانی در قطب شمال با چالشهای جدی در تولیدمثل و بقا مواجه شدهاند.
تحقیقات و یافتههای جدید
تحقیقات برای درک بهتر از تأثیر فعالیتهای انسانی بر تولیدمثل خرسهای قطبی در حال انجام است. برای انجام این کار، محققان از گردنبندهای مجهز به GPS برای ردیابی محل و فعالیت خرسها استفاده میکنند. همچنین، دوربینهای تلهای برای مستندسازی رفتارهای لانهگزینی در خارج از لانهها نصب شده است.
تحقیقات نشان میدهد خانوادههای خرسها معمولاً ۱۲ روز در نزدیکی لانهشان میمانند و سپس به سمت یخهای دریایی حرکت میکنند تا مادر شکارکردن را به تولهها آموزش دهد. تولهها بیشتر زمان خود را در کنار مادرشان سپری میکنند و نکته جالب این است که در سوالبارد تولهها تا ۲٫۵ سال در کنار مادرشان باقی میمانند.
چالشها و پرسشهای بیپاسخ
با اینکه محققان ابزارهای جدیدی برای پایش خرسها ایجاد کردهاند، ولی همچنان پرسشهای زیادی درباره رفتارهای پس از خروج خانوادههای خرسها از لانه باقی مانده است. این محققان به ویژه علاقهمندند بدانند که چقدر طول میکشد تا مادر اولین فوک را شکار کند و آیا تولهها در هفتههای ابتدایی بقا خواهند یافت یا نه.
مقاله مربوط به این تحقیق در نشریه مدیریت حیات وحش (The Journal of Wildlife Management) منتشر شده است.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است