جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا ممنوعیت استفاده اوکراین از موشکهای بالستیک میان بُرد آمریکایی برای شلیک به عمق خاک روسیه را لغو کرد.
به گزارش خط سلامت به نقل از گاردین، این تصمیم جنجالی بایدن در دو ماه آخر دولتش، از سوی بسیاری از ناظران به عنوان خرابکاری "گلوبالیست"های آمریکایی در روند دیپلماتیک احتمالی دولت ترامپ برای پایان دادن به جنگ اوکراین تعبیر و تفسیر میشود.
طبق گزارشها بایدن روز یکشنبه به اوکراین اجازه داد از موشکهای Atacms" ساخت آمریکا علیه عمق خاک روسیه استفاده کند که بُردی معادل ۱۹۰ مایل (۳۰۰ کیلومتر) دارند؛ تصمیمی که با حضور نیروهای کره شمالی در جبهه کورسک روسیه توجیه میشود.
آمریکا این موشکها را ابتدای سال جاری میلادی (۲۰۲۴) تحویل اوکراین داده بود، اما طی ۱۰ ماه گذشته مجوز استفاده از آنها برای حمله به عمق خاک روسیه را نداده بود.
اگرچه کاخ سفید پس از انتشار خبر تصمیم جنجالی بایدن، هیچ اظهارنظر عمومی نداشته، اما ظاهرا خبر این تصمیم ابتدا در جلسات توجیهی هماهنگ شده برای خبرنگاران رسانههای نیویورک تایمز، واشنگتن پست و خبرگزاریهای رویترز و آسوشیتدپرس داده شده است.
به نظر میرسد که "ولودیمیر زلنسکی" رئیس جمهوری اوکراین، این خبر را تایید کرده است، اما گفته که هرگونه مدرکی مبنی بر تغییر سیاست در میدان نبرد، در زمانی که از موشکها استفاده شود، ظاهر خواهد شد.
او گفت:" امروز، صحبتهای زیادی در رسانهها درباره دریافت مجوز برای اقدامات مربوطه وجود دارد. اما حملات با کلمات انجام نمیشود. چنین چیزهایی اعلام نمیشود. موشکها خودشان صحبت خواهند کرد. آنها قطعا این کار را خواهند کرد. "
وزیر خارجه لهستان نیز از این خبر استقبال کرد. "رادوسلاو سیکورسکی" در شبکه "ایکس" (توییتر) نوشت: "با ورود نیروهای کره شمالی به جنگ و حمله گسترده موشکهای روسی، پرزیدنت بایدن به زبانی که پوتین میفهمد، پاسخ داد. ".
اما "ولادیمیر جباروف" معاون اول کمیته امور بینالملل مجلس علیای روسیه، هشدار داد که واکنش مسکو فوری خواهد بود.
خبرگزاری دولتی تاس روسیه به نقل از جباروف نوشت: "این گامی بسیار بزرگ به سوی آغاز جنگ جهانی سوم است. "
رسانهها و مقامات روسیه مجوز بایدن به اوکراین را مجوزی برای نابودی اوکراین تعبیر و تفسیر کرده اند؛ چون از نظر آنها واکنش مسکو به حمله اوکراین به عمق خاک روسیه، ویرانگر و پشیمان کننده خواهد بود.
دولت روسیه پیشتر هشدار داده صدور اجازه استفاده از سلاحهای اهدایی غرب علیه روسیه، به معنای ورود مستقیم کشورهای غربی و ناتو به جنگ است و مسکو متناسب با آن واکنش نشان خواهد داد.
هرچند مقامات ارشد روسیه از جمله پوتین در ساعات پس از اعلام این خبر و تا لحظه تنظیم این گزارش، از هرنوع واکنشی خودداری کرده اند.
اما پسر ارشد ترامپ به این خبر واکنش نشان داده و با انتقاد از این تصمیم جنجالی بایدن، این تصمیم را در راستای خرابکاری در دولت ترامپ و سبب ساز ایجاد جنگ جهانی سوم دانسته است.
ترامپ در شعارهای انتخاباتی خود بارها با هشدار نسبت به خطر وقوع جنگ جهانی سوم و با متهم کردن دولت بایدن به زمینه سازی برای چنین جنگی، مدعی شده است در صورتی که به کاخ سفید راه یابد ۲۴ ساعته و تنها با یک تماس تلفنی به جنگ اوکراین خاتمه خواهد داد. بسیاری از ناظران در عملی بودن چنین وعدهای تردیدهای جدی دارند.
پسر ترامپ نیز پس از پیروزی پدرش در انتخابات ریاست جمهوری، با لحنی تحقیرآمیز خطاب به زلنسکی، تاکید کرده که از این پس "مستمری" او قطع خواهد شد. کنایه از کمکهای گسترده نظامی و مالی آمریکا به دولت کی یف برای تداوم جنگ اوکراین در نزدیک به ۳ سال گذشته.
مجوز بایدن در شرایطی صادر شده که دولت اوکراین روز یکشنبه (دیروز) و پس از بزرگترین حمله پهپادی و موشکی مسکو در چند ماه اخیر به شبکه انرژی اوکراین، سیاست جیره بندی انرژی را از روز دوشنبه (امروز) در سراسر این کشور به مورد اجرا گذاشته است.
مقامات آمریکایی میگویند این تسلیحات علیه نیروهای روسیه و کره شمالی که علیه نیروهای اوکراینی در منطقه "کورسک" روسیه مستقر شدهاند، استفاده خواهد شد و قرار است پیامی به کره شمالی ارسال کند؛ اگرچه بایدن ممکن است در طول دو ماه باقیمانده خود در کاخ سفید اجازه استفاده از آنها را علیه مناطق دیگر روسیه نیز بدهد.
انتظار میرود اولین حملات با استفاده از موشکهای آمریکایی Atacms ظرف چند روز آینده انجام شود. تصور نمیشود که هنوز مجوز صریحی در مورد استفاده ارتش اوکراین از موشکهای انگلیسی"سایه توفان" علیه خاک روسیه صادر شده باشد.
هر چند کییف اعلام کرده است میخواهد از این موشکهای انگلیسی نه در منطقه کورسک بلکه علیه پایگاههای هوایی مورد استفاده روسیه برای حمله به اوکراین استفاده کند. کاخ سفید و "داونینگ استریت" تاکنون از اظهار نظر درباره این موضع دولت اوکراین، خودداری کرده اند.
ناظران پیش بینی میکنند که با به قدرت رسیدن دولت ترامپ در آمریکا، رهبری جبهه غربی در جنگ اوکراین از کاخ سفید به لندن منتقل خواهد شد و لندن با همراهی سایر متحدان اروپایی از جمله آلمان و فرانسه و لهستان و... به سیاست تسلیح و کمک به اوکراین برای جنگ با روسیه، ادامه خواهد داد.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است