
بارداری دیرهنگام ممکن است فقط یک انتخاب زمانی نباشد؛ تحقیقات جدید نشان میدهد زنانی که اولین فرزندشان را در سنین بالاتر به دنیا میآورند، احتمال کمتری برای ابتلا به سرطان تخمدان دارند. اما این خبر میتواند هم آرامشبخش باشد و هم استرسزا، چرا که تصمیمات باروری همیشه با فشارهای روانی پیچیدهای همراه است.
به گزارش خط سلامت زنان که اولین فرزند خود را در اواسط دهه ۳۰ سالگی یا بعد از آن به دنیا میآورند، ممکن است نسبت به زنانی که اولین فرزندشان را زودتر به دنیا میآورند، خطر کمتری برای ابتلا به سرطان تخمدان داشته باشند، پژوهشی جدید نشان میدهد.
محققان اطلاعات مربوط به نزدیک به ۱۷۰۰ زن ساکن لسآنجلس که به سرطان تخمدان مبتلا بودند و حدود ۲۳۸۰ زن ساکن همان منطقه که سرطان تخمدان نداشتند را تحلیل کردند.
نتایج نشان داد با هر پنج سال افزایش سن زن در زمان تولد اولین فرزند، خطر ابتلا به سرطان تخمدان به میزان ۱۶ درصد کاهش مییابد. به عنوان مثال، زنانی که اولین فرزندشان را در سن ۳۵ سالگی یا بیشتر به دنیا آوردهاند، ۴۶ درصد کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان در مقایسه با زنانی داشتند که اولین فرزندشان را زیر ۲۰ سالگی به دنیا آوردهاند.
این یافتهها حتی پس از در نظر گرفتن عوامل دیگر که ممکن است خطر سرطان تخمدان را تحت تأثیر قرار دهند، مانند تعداد کل فرزندان یا استفاده از قرصهای ضدبارداری، پابرجا بود.
مطالعات پیشین نشان دادهاند زنانی که فرزندان بیشتری دارند، خطر کمتری برای سرطان تخمدان دارند. یک فرضیه درباره این ارتباط این است که در دوران بارداری، زنان تخمکگذاری نمیکنند. تخمکگذاری مکرر ماهانه تصور میشود که خطر سرطان تخمدان را افزایش میدهد، چون باعث آسیب به پوشش تخمدان میشود و سلولها باید به طور مکرر ترمیم شوند، که این ترمیم میتواند احتمال تغییرات سرطانی را افزایش دهد.
اما یافتههای جدید نشان میدهد عوامل دیگری علاوه بر توقف تخمکگذاری در دوران بارداری نیز در کاهش خطر سرطان تخمدان نقش دارند، به گفته آلیس لی، دانشجوی دکتری دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، که این یافتهها را در جلسه سالانه انجمن تحقیقات سرطان آمریکا ارائه کرده است.
لی گفت: اینکه زمان بارداری مهم است، نشان میدهد که ارتباط میان تخمکگذاری و سرطان تخمدان پیچیدهتر از چیزی است که تصور میشد.
دلیل دقیق اینکه چرا زمان تولد فرزند اول بر محافظت در برابر سرطان تخمدان تأثیر دارد، هنوز مشخص نیست. اما در دوران بارداری، سطح هورمون پروژسترون افزایش مییابد، که باعث میشود برخی سلولها خود را تخریب کنند. از آنجا که زنان مسنتر آسیبهای بیشتری در سلولهای پوششی تخمدان دارند، بارداری در سن بالاتر میتواند این آسیبها را بهتر پاکسازی کند.
لی میگوید: اگر سن اولین بارداری بالاتر باشد، در واقع شما قادر خواهید بود سلولهای تبدیلشده به سرطانی را بهتر حذف کنید.
با این حال، هنوز زود است بگوییم این یافتهها خبر خوبی برای زنانی است که بارداری را به تعویق میاندازند، چون تعداد زنان اینچنینی در حال افزایش است. به گفته لی، تحقیقات بیشتری لازم است تا این نتایج تأیید شود.
در پژوهشهای دیگر، مشخص شده زنانی که اولین فرزند خود را در سنین بالاتر به دنیا میآورند، خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه دارند.
بررسی از منظر سلامت روان
این یافتهها از چند جهت میتوانند در سلامت روان زنان تاثیرگذار باشند:
کاهش استرس و نگرانی درباره سرطان تخمدان:
دانستن اینکه تأخیر در بارداری ممکن است خطر سرطان تخمدان را کاهش دهد، میتواند برای زنانی که نگرانی زیادی درباره این بیماری دارند، موجب آرامش و کاهش اضطراب شود. این اطلاعات میتواند به آنها حس کنترل بیشتری نسبت به سلامت خود بدهد.
تضاد و پیچیدگی تصمیمگیریهای مربوط به بارداری:
از سوی دیگر، این اطلاعات ممکن است منجر به ایجاد استرس و سردرگمی شود، به ویژه وقتی زنان میشنوند که بارداری دیرهنگام مزایایی دارد اما همزمان خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد. این تعارض میتواند باعث اضطراب، احساس گناه یا فشارهای روانی در زنان شود که میخواهند بهترین تصمیم را برای سلامت خود و خانوادهشان بگیرند.
تأثیرات اجتماعی و فرهنگی:
در جوامعی که زنان تحت فشارهای اجتماعی و فرهنگی برای بارداری در سنین خاصی هستند، انتشار چنین یافتههایی میتواند به تغییر نگرشها و کاهش قضاوتها کمک کند، ولی ممکن است بر فشار روانی آنها برای به تعویق نینداختن بارداری نیز بیفزاید.
اهمیت مشاوره روانشناختی در تصمیمگیریهای باروری:
با توجه به پیچیدگیهای روانی و جسمی که به این موضوع مربوط است، لازم است زنان در کنار مراقبتهای پزشکی، حمایت روانشناختی نیز دریافت کنند تا بتوانند استرسها و نگرانیهای مرتبط را بهتر مدیریت کنند.
آگاهی بخشی و پیشگیری از اضطراب کاذب:
اطلاعات پزشکی باید به شکلی ارائه شود که زنان را نگران نکند بلکه با آگاهی و آموزش به آنها کمک کند تا تصمیمات آگاهانه و بدون اضطراب اتخاذ کنند. پزشکان و مشاوران سلامت روان نقش مهمی در این زمینه دارند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است