بر اساس آخرین دادههای منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، تعداد کل جمعیت کشور تا سال ۱۴۰۲ حدود ۸۵ میلیون و ۳۲۹ هزار نفر تخمین زده شده است. در این میان، استان تهران با ۱۴ میلیون و ۲۸۷ هزار نفر، بالاترین میزان جمعیت را به خود اختصاص داده است و پس از آن استانهای خراسان رضوی با ۷ میلیون و ۳۶ هزار نفر، اصفهان با ۵ میلیون و ۴۰۲ هزار نفر، فارس با ۵ میلیون و ۱۱۱ هزار نفر و خوزستان با ۵ میلیون و ۷۵ هزار نفر در رتبههای بعدی قرار دارند.
تراکم بالای جمعیت در تهران؛ چالشی برای خدمات رسانی
به گزارش خط سلامت استان تهران به عنوان پایتخت کشور، همچنان پرجمعیتترین و متراکمترین استان کشور است. این مسئله به یک چالش جدی در ارائه خدمات عمومی و زیرساختی در این استان منجر شده است.
در عین حال، استانهای ایلام با ۵۹۶ هزار نفر، کهگیلویه و بویراحمد با ۷۵۵ هزار نفر، سمنان با ۷۷۷ هزار نفر، خراسان جنوبی با ۸۳۶ هزار نفر و خراسان شمالی با ۸۷۶ هزار نفر، کمترین میزان جمعیت را در میان استانهای کشور به خود اختصاص دادهاند.

رشد شهرنشینی در استانهای ایران
به گزارش مرکز آمار ایران، میزان شهرنشینی در کشور تا سال ۱۴۰۲ به حدود ۷۶ درصد رسید که نشاندهنده افزایش ۰.۴ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ است. استان قم با ۹۵.۹ درصد، بیشترین میزان شهرنشینی را داراست و پس از آن استانهای تهران (۹۴.۷ درصد)، البرز (۹۳.۴ درصد)، اصفهان (۸۹.۵ درصد) و یزد (۸۶.۹ درصد) در صدر قرار دارند.

تحلیل جامع جمعیت کمتر از ۱۵ سال
بر اساس گزارشهای آماری، نسبت جمعیت زیر ۱۵ سال در کشور حدود ۲۳.۲ درصد است. این نسبت در استانهایی چون سیستان و بلوچستان (۳۸.۳ درصد)، هرمزگان (۲۸.۵ درصد)، خراسان جنوبی (۲۸.۲ درصد)، خوزستان (۲۷.۷ درصد) و خراسان شمالی (۲۶.۶ درصد) بیشترین مقدار را دارد.
برعکس، استانهای گیلان، مازندران، البرز، تهران و سمنان کمترین درصد جمعیت کودک و نوجوان را به خود اختصاص دادهاند که به دلایل متعددی از جمله باروری پایین و مهاجرت قابل تحلیل است.

کدام استانها بیشترین جمعیت جوان را دارند؟
نسبت جمعیت جوان (۱۵ تا ۲۴ سال) در کشور به ۱۳.۳ درصد میرسد. استانهای سیستان و بلوچستان (۱۷.۶ درصد)، خراسان جنوبی (۱۵.۱ درصد)، هرمزگان (۱۵ درصد)، کرمان (۱۴.۷ درصد) و خراسان شمالی (۱۴.۵ درصد) بالاترین درصد جوانان را دارند. این در حالی است که استانهای تهران، گیلان، همدان، مازندران و اصفهان دارای کمترین نرخ جمعیت جوان هستند.

جمعیت فعال در استانهای کشور
در زمینه جمعیت فعال، استان گیلان با ۷۳.۷ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است. پس از آن، استانهای البرز (۷۳.۵ درصد)، مازندران (۷۳.۳ درصد) و سمنان (۷۲.۸ درصد) در جایگاههای بعدی قرار دارند.
در طرف مقابل، استانهای سیستان و بلوچستان (۵۸.۵ درصد)، خراسان جنوبی (۶۴.۹ درصد)، خراسان شمالی (۶۶.۵ درصد)، خوزستان (۶۶.۸ درصد) و یزد (۶۷ درصد) کمترین درصد جمعیت فعال را دارا هستند.

پیرترین و جوانترین استانهای کشور
در نهایت به موضوع سالمندی در کشور میرسیم. نسبت جمعیت ۶۵ سال به بالا در کشور ۷.۳ درصد است. استان گیلان با ۱۰.۸ درصد بیشترین جمعیت سالمند را دارد و پس از آن استانهای مازندران (۹.۴ درصد)، مرکزی (۹.۴ درصد)، همدان و تهران (۸.۴ درصد) قرار دارند.
در نقطه مقابل، استانهای سیستان و بلوچستان (۳.۲ درصد)، هرمزگان (۴.۵ درصد)، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد (۵.۴ درصد)، و خوزستان (۵.۵ درصد) کمترین نرخ سالمندی را نشان میدهند.
